Ιδέες διαρρύθμισης και εξοικονόμησης χώρου στο σπίτι

Για την εξοικονομηση χώρου υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαρρύθμισης ενός σπιτιού είναι αυτοί που βοηθούν τόσο στη λειτουργικότητα όσο και στη διακόσμηση. Εδώ παρουσιάζουμε μερικές λύσεις μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης των χώρων ενός σπιτιού. Επίσης δίνουμε κάποιες ιδέες διαρρύθμισης ώστε να επιλέξετε αυτό που θα ταίριαζε στις ανάγκες και την αισθητική σας:

  1. Δημιουργήστε υπερυψωμένους χώρους και επίπεδα – αξιοποίηση καθ’ ύψος.

Η χρήση επιπέδων μέσα σε ένα σπίτι ή σε ένα δωμάτιο προσφέρει ένα είδος διαχωρισμού του χώρου. Επίσης δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου καθ’ ύψος. Το τελευταίο επιτυγχάνεται όταν δημιουργούμε ένα υπερυψωμένο τμήμα, όπου μπορούμε ευλόγα να εκμεταλλευτούμε τον χώρο που βρίσκεται από κάτω. Δημιουργούμε έτσι περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους και ένα νέο βιώσιμο χώρο από κάτω .

εξοικονόμηση χώρου

2.  Τον τρόπο που θα διαχωρίσετε τους χώρους μέσα στο σπίτι σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαχωρίσει κανείς τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού του. Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο τοίχος με την πόρτα. Σε περίπτωση που το σπίτι είναι μικρό προτείνεται η χρήση σπαστής ή συρόμενης πόρτας, για εξοικονόμηση χώρου.   Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τοίχοι ή που προτιμάμε να τους γκρεμίσουμε για να δημιουργήσουμε έναν πιο ενιαίο χώρο, ο διαχωρισμός  μπορεί να γίνει με δημιουργία επιπέδων όπως αναφέραμε παραπάνω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης κάποιο έπιπλο όπως ραφιέρα ή βιβλιοθήκη ή κάποιο διαχωριστικό πάνελ διαφανές ή αδιαφανές, βιομηχανικό ή αυτοσχέδιο καθώς επίσης και με κάποιο ύφασμα ή κουρτίνα.

  1. Εκμεταλλευτείτε το χώρο κάτω από τη σκάλα.

Η σκάλα είναι λειτουργικό στοιχείο του σπιτιού. Συχνά όμως αποτελεί και σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο ανάλογα το σχήμα, το μέγεθος και το υλικό κατασκευής της.  Ανάλογα με το πλάτος και το ύψος της, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χώρο κάτω από αυτή με το να προσθέσετε ράφια, συρτάρια, ντουλάπια, έπιπλα ή ακόμη και ολόκληρο δωμάτιο.

Ιδέες για διαρρύθμιση και εξοικονόμηση χώρου στο σπίτι

4.  Αξιοποιήστε στο μέγιστο τα ντουλάπια – τοποθέτηση μηχανισμών.

Τα ντουλάπια της κουζίνας ή και του μπάνιου όταν έχουν μόνο ένα εσωτερικό ράφι είναι δύσκολα στη χρήση και κυρίως στην τακτοποίηση των πραγμάτων που περιέχουν. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργούν τα κρυφά ντουλάπια που βρίσκονται σε γωνίες ή άλλα μέρη. Προτιμήστε την τοποθέτηση βαγονέτων ή συρταριών με εσωτερικά χωρίσματα, βιομηχανικά ή αυτοσχέδια για καλύτερη οργάνωση. Προτιμήστε επίσης την τοποθέτηση μηχανισμών όπως ο μύλος και το magic corner, σε γωνιακά ή τυφλά ντουλάπια. Αυτοί οι μηχανισμοί αξιοποιούν πλήρως τους χώρους αυτούς των ντουλαπιών που είναι δυσπρόσιτοι και άρα δύσχρηστοι.

  1. Τοποθετήστε ράφια, συρτάρια και ντουλάπια όπου είναι εφικτό.

Υπάρχουν πολλά σημεία μέσα σε ένα σπίτι που μπορεί να μην έχετε φανταστεί ότι μπορούν να μεταβληθούν σε θαυμάσιους χώρους αποθήκευσης ή να προσθέσετε σε αυτά μία επιπλέον λειτουργική χρήση. Τέτοια σημεία μπορούν να είναι τα σκαλοπάτια μιας σκάλας, τα πλευρικά σημεία μίας  μπανιέρας, ένας χώρος κάτω από το δάπεδο, τα παράθυρα ή κάποιο έπιπλο.

εξοικονόμηση χώρου
εξοικονόμηση χώρου
εξοικονόμηση χώρου
εξοικονόμηση χώρου
εξοικονόμηση χώρου
εξοικονόμηση χώρου
εξοικονόμηση χώρου

Follow anakainisi on social media